Η 100χρονη Ιστορία του Συνδέσμου

 

Μετά την απελευθέρωση της Καστοριάς το 1912, από την οθωμανική κτήση, ιδρύθηκε, το 1915 το ιστορικότερο σωματείο των γουναράδων, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας», με κύριο σκοπό την ουσιαστική και δομική συγκρότησή του, τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνίας της γούνας. Το χρονικό διάστημα των πολεμικών γεγονότων των βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κλάδος της γούνας και κυρίως οι γουνοποιοί του εξωτερικού δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα και κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη οργάνωσής του σε μια ενιαία και κοινή βάση.

Την περίοδο του μεσοπολέμου παρατηρούνται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια του Συνδέσμου, καθώς ο κλάδος πλέον βρίσκεται σε κατάσταση ανασύνταξης και επανόρθωσης. 

Μετά την καταστροφή των οικονομιών της Ευρώπης εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σηματοδοτείται μια νέα οικονομική περίοδος ζήτησης καταναλωτικών αγαθών και η γούνα επανέρχεται στις προτιμήσεις του καταναλωτή. Οι γουνοποιοί, με πρωτεργάτη τον Σ.Γ.Κ, θέλοντας να επεκτείνουν της εμπορικές τους δραστηριότητες, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Έκθεσης Γούνας στην Καστοριά. Έτσι, το 1976 ξεκινά η πρώτη Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς (Σ.Γ.Κ), σε προσωρινές  εγκαταστάσεις και συγχρόνως αρχίζουν οι διεκδικήσεις για την δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου.

Με πρωτοβουλία του Σ.Γ.Κ. ιδρύεται το 1982 η εταιρεία Ε.ΔΗ.ΚΑ Α.Ε με σκοπό την ανάληψη λειτουργίας νέου Εκθετηρίου - Δημοπρατηρίου Γούνας Καστοριάς, το οποίο από το 1991 έως το 2012 φιλοξένησε τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που πραγματοποιούνταν κάθε άνοιξη με αποκλειστικό διοργανωτή τον Σ.Γ.Κ. Επειδή το εκθεσιακό αυτό κέντρο (Ε.ΔΗ.ΚΑ Α.Ε.), δεν κατέστη ικανό να καλύψει τις σύγχρονες εκθεσιακές ανάγκες μιας λειτουργικής έκθεσης, ο Σ.Γ.Κ. τόλμησε και δημιούργησε το νέο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο το οποίο πληροί όλες τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές  μιας σύγχρονης Διεθνούς  Έκθεσης  Γούνας.

Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, με τη σημαντική συμβολή του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κατάφερε να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνισμό, και να καθιερωθεί στην συνείδηση των αγοραστών όλου του κόσμου, ως έκθεση υψηλής ποιότητας, εγγυημένων αγορών και άμεσης εξυπηρέτησης. Ο Σ.Γ.Κ. με την 100ετή και πλέον εμπειρία του στο κλάδο της Γούνας αποτελεί ένα φορέα που μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου και του Διεθνούς Εμπορίου, καθιστώντας την Καστοριά και Σιάτιστα έναν μοναδικό πόλο έλξης πελατών, για αγορά προϊόντων γούνας,  άριστης ποιότητας  σε τιμές παραγωγού.

Έχοντας ως βασικό πλεονέκτημα τις σύγχρονες υποδομές, την τεχνογνωσία και την στήριξη των γουνοποιών, επιδιώκει να καταστήσει την Καστοριά ένα διαρκές εκθεσιακό κέντρο με διαρκή επισκεψιμότητα. Πιστεύει δε ότι η ανάδειξη της ιστορικότητας ενός κλάδου, που έχει προσφέρει όχι μόνο πλούτο, αλλά και πολιτισμό, ευεργεσία και φιλοπατρία, θα αποτελέσει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, που θα παράσχει πολλαπλά οφέλη τόσο στον κλάδο όσο και στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και η διοργάνωση του Fur Shopping Festival, ενός εκθεσιακού γεγονότος για χονδρικές και λιανικές πωλήσεις,  το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2016, με σκοπό την καθιέρωσή του σε ετήσιο επίπεδο.